Lens deneme nasıl olur?
Öncelikle göz doktoru muayenesi olmalıdır.Muayene sonucuna göre uygun derecede ,çapta ve eğride olan lensler denenerek kişi uyum gösterir ve lenste gözle uyumlu olursa kullanım başlayabilir.
Doğru lens seçimi nasıl olur?
Doğru lens seçiminde doğru reçetenin olması yanında(derece,çap ve eğim uygunluğu) hastanın becerisi,göz ve göz yaşına uygun olan lensler seçilmelidir.
Ayrıca hastanın isteğine göre her gün çıkarılan ,1 hafta kalabilen ,15 gün kalabilen veya 1 ay kalabilen lensler ,günlük aylık değişimli kontak lenslerde doktor kararına göre tercih edilebilir.
Hastayla doktorun uyumu,ihtiyaçlar ve kullanım becerisi ön plandadır.
Lens parmetreleri nelerdir,lensler kaç milimdir?
Uygun lens genel olarak 3 parametreden oluşur
1.Temel Eğri
Lensin yarım küre olan eğiminin çapıdır.Lensi bir çemberin kenarının bir kısmı olarak düşünün,temel eğride o büyük çemberin çapını ifade eder.Bu çap genelede yumuşak lenslerde 8,30 ila 9.00 arasındadır.
2.Çap
Genelde reçetelerde İngilizce diameter kelimesinin kısaltılmışı DIA olarak geçer.İnsan gözünün çapı 11.50-12,50 mmdir.Lensin bu çapı tamamen örtmesi ve en azından 1-2 mm taşması gerekir.Lenslerin çaplarıda o yüzden 13.80 ila 14.50 arasında olur.
3.Refraksiyon kusurunu(göz bozukluğu) düzelten güç kısmı.Genelde niyop ve hipermetrop için SPH (sferik),POWR(power) ile ifade edilen parametredir.Astigmatik göz kusurunda CYL(silendirik) ve astigmatın eğriliğini düzelten açı aksı AKS olarak ifade edilir.
Birde yaşlılığa bağlı göz bozukluğu olan presbiopide yakına ilave edilecek derece ADD olarak reçetede yer bulur.
Bir lens kutusunda kaç tane lens var?
Genelde piyasada tercih edilen lensler her gün takılıp çıkarılan veya 1 hafta gözde kalabilen ama 15 gün veya 1 ayda yenisiyle değiştirilen yumuşak lenslerdir.
Genelde bu lensler bir kutuda 6 tanedir ,1 çift lens 1ay kullanımlı toplam 3 ay kullanım içindir.
Ayrıca günümüzde hızlı yaşam tarzı ve doğan istekler üzerine hiç bakım gerektirmeyen sabah takılıp akşam yatarken çıkarılıp ertesi gün yenisiyle değiştirilen günlük değişim lensleri de kullanıma sunulmuştur.Bunlar kutuda 30-60- ve 90 tane olarak satılmaktadır.
Lens nasıl bir şey?
Gözün en dış tabakası korneayı kavrayacak ve kişinin göz bozukluğunu veya kozmetik olarak rengini değiştirmek için üretilen plastik polimeri ve muadillerinden oluşan bir görme aracıdır.
Lenste derece sorgulama nasıl yapılır?
Buna karar verecek olan göz doktorunuzdur.Çoğunlukla gözlük derecesi ile lens derecesi uyumludur.Ancak 4 derecenin üzerindeki bozukluklarda lens göze gözlükten daha yakında olacağı için ( vertex mesafesi değişikliği) özel hazırlanmış vertex cetvelden bakılarak daha düşük (miyoplarda) veya daha yüksek(hipermetroplarda) lens derecesi tercih edilebilir.
Astigmatlarda kornea eğriliğini lensler biraz daha düzelttiği için silendirik değer lenste daha düşük olabilir.
90 derece lens ,30 derece lens ne demektir?
Astigmatik göz kusurlarında korneadaki hatalı eğimden kaynaklanan silindirik düzeltmede eğriliğin derecesine göre 0-180 dereceler arası aks düzeltmeleri olur.
Bunlar reçetede silindirik değerden sonra aks 90 derece,aks 70 derece vs şeklinde adlandırılır.
Lens için göz çapı ne demektir?
Lens direkt kornea üzerine uygulandığı için ortalama 11-11.50 mm olan kornea çapına uygun olarak lensler üretilmektedir.Günümüzde seri üretilen en geniş lens çapı 14.50 mm. dir .Kornea çapı 10.00 mm altında veya 12.50 mm üzerinde olursa uygun lensi bulmak zor olacaktır.Bu kişilere lens kullanımı önerilmez.
Lens kullanmak için doktora gitmek gerekir mi?
Kesinlikle doktor muayenesi gerekir.Lens kullanmak için kişiye uygun derece tespiti,temel eğri ve çap ölçümleri yapılmalıdır.Bunu ancak bir göz doktoru yapacaktır.
Lens için göz muayenesi nasıl olur?
Normal bir göz muayenesi esnasında başka bir işleme gerek kalmadan derece,temel eğri ve çap ölçümü yapılır.Doktordan bu parametreler istendiğinde reçete olarak kişiye verecektir.
Astigmata lens olur mu?
İlk kontak lensler çıktığın da camsı sert materyallerden üretilmişlerdi ve 2 dereceye kadar astigmatı düzeltebiliyordu.
Yinede yumuşak lensin rahatlığı yoktu.Günümüz de astigmatlar için çok çeşitli marka ve kullanımda lensler mevcuttur.
Lens bir süre sonra bulanıklaşıyor ne yapabilirim?
Böyle bir şıkayet olduğunda genelde akla gelmesi gerekenler
-Dereceli lenslerde derecenin yanlış seçilmesi( genelde ilk takışta hasta bulanıklık hisseder ancak bazen bir müddet kullanımdan sonrada görüldüğü olur)
-Lens göze iyi oturmamıştır buda lensin kapaklara takılmasına ve merkezileşmesine engel olarak bulanık görmeye neden olur.Doktorunuza başvurmanız gerekir
-Gözde herhangi bir enfeksiyon veya enflamasyon vardır lens üzerine kir birikmesi ve lensin merkezileşmemesine neden olur.Lens takmıyorken de gözde aşırı sulanma ve çapaklanma oluyorsa ,göz kızarıksa ve özellikle bu tek gözde ise yukarda bahsettiğimiz durum vardır.Bu durumda lensleri çıkarmak solüsyon dolu kabına koyup gözdeki durum düzelene kadar lens kullanılmaması önerilir.Hatta enfeksiyon riski varsa kullanılan lenslerin yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
Lens bir gözüme batıyor ne yapabilirim?
Daha önce kullandığınız ve hiçbir sorun yaşamadığınız lenste bu sefer bunu yaşıyorsanız
-lens takarken lensle kornea arasına bir yabancı madde karışmış olabilir(toz,yün parçası,makyaj malzemesi vs.).Lensi çıkarıp yeniden takmanız gerekir.
-Hala düzelmediyse ,o gözde bir enflamasyon veya enfeksiyon başlıyor olabilir.Lensi çıkarıp gözü 1 gün boyu dinlendirip tekrar denemek lazım.Tabi ki o sırada gözde çapaklanma sulanma ve kızarma başlar ve ertesi gün çapaklı uyanırsanız lens takmamanız ve bir göz doktoruna müracaat etmeniz gerekir.
-Lensi özellikle çıkarırken kenar kısımlarında yırtılmalar olabilir bunlarda takar takmaz veya kısa bir süre sonra batma yapar
Yeni kullanmaya başladığınız bir lenste bir batma varsa yukarda ki maddelere ilave olarak
-Alışma dönemi olabilir taktıktan sonra batma başladığında çıkarıp temizleyip yeniden takın hala batma varsa ama biraz zaman sonra düzelmeye başladığında alışma dönemindesiniz demektir ama hala aynı şiddette batıyorsa yeni lensi açıp onda deneyin hala batıyor ve azalmıyorsa doktorunuza müracaat edin.
-Lens materyali,eğimi veya çapı size uygun olmayabilir doktorunuza danışın ve başka bir marka lensi deneyin.
Lens taktıktan sonra gözde kanlanma oldu ne yapabilirim?
Bunun nedenleri çeşitlidir
1.Takar takmaz yanma olduğunda genelde neden solüsyondur,çıkarıp bolca yıkama sonrası yeniden takılır hala yanma varsa solüsyon değiştirilmelidir.
2.Gözde bir enfeksiyon veya enflamasyon başlayacaktır.
3.Makyaj malzemesi araya karışmıştır,çıkarıp yeniden takılmalı
4.Lensin veya solüsyonun günü geçmiştir
5.Lens göz için uyumlu değildir.Uzmana başvurulmalı
6.Bazı gözler zaten devamlı kanlıdır,lens kullanımında kanlanmada artma yoksa önemli değildir.
Bir lens ne kadar süre kullanılır?
Lensler ilk üretildiklerinde camsı (sert lens) yapıdalardı ve gün içinde 1-2 saatten fazla kullanılamazdı,zamanla bu sert lenslerde gelişti hatta gaz geçirgen özellikler katıldı ve kullanım süreleri gün boyuna kadar çıktı.Lenslerle yatmak,uyumak ,uyuklamak mümkün değildi.
Zamanla yumuşak dediğimiz günümüzde yaygın olarak kullanılan lensler geliştirildi.Bunlarla beraber gün boyu rahat kullanım ve lensler gözde uyuklamak gibi esneklikler sağlandı.Bu lenslerin materyalleri geliştikçe 1 aya kadar gözden hiç çıkarmadan kullanılan lensler üretildi.
Uzmanlar tarafından 1 ay kullanım özelliği olan lenslerin bile 1 haftadan fazla gözde kalması yinede önerilmemektedir.
Genelde tercih edilenler 1 hafta gözde kalabilen(gece-gündüz) ve aylık planlı değişimi olan lenslerdir.
Bir lens en fazla kaç ay kullanılır?
Günümüzde 1 aydan fazla kullanılması tavsiye edilen saydam lens yoktur,bazı kozmetik ( renkli lensler)lenslerde her gün takılıp çıkarılarak kullanıldığında 6 ay kullanım önerilmektedir.
Kısacası 1 ay gece gündüz takılıp bir ay sonra yenisiyle değiştirilebilen özellikteki lensler doktor kontrolünde kullanılabilir.
Genelde piyasada tercih edilen lensler her gün takılıp çıkarılan veya 1 hafta gözde kalabilen ama 15 gün veya 1 ayda yenisiyle değiştirilen yumuşak lenslerdir.
Lens ile bir saat veya kısa süreli uyumak mümkün mü?
Hemen hemen tüm yumuşak kontak lenslerle doktorunuz aksini söylemedikçe 1 saatlik uyku uyunabilir.
Sert ve gaz geçirgen lens kullanımında kısa süreli uyku dahi doğru değildir.
Günümüzde artık lensler ile uyunabilmektedir.Ancak doktor tavsiyesi ile gece uykusu ile uyumlu lensler seçilerek bu mümkündür.
Lens ile denize girilir mi?
Lens ile denize girmek uygun bulunmamaktadır.Bunun iki nedeni vardır;kirli sularla temas ve gözün su içinde gözden düşüp kaybolması.Yine de buna zorunlu kalınırsa muhakkak ilk fırsatta lensler çıkarılarak uygun solüsyon da lens kabına konarak gözler dinlendirilmelidir.
Lens ile ağlanır mı?
Lens kullanıcıların kısa süre şiddetli olmadan ağlamasında bir sakınca yoktur.Bilakis lensin nemlenmesini artıracaktır,ama aşırı göz sulanmalarında ve ağlamalarda oksijen geçişinde bozulma ve lenste kaymalar olup gözden çıkma ihtimali olduğu için tavsiye edilmez.
Lens ne kadar süre kullanılır, lens ne kadar sürede değiştirilir?
Kontak lensler genelde bir kutu içinde 6 tane olarak satılır ve çoğunlukla bir çift lens 1 ay kullanılır ve sonunda yenisi ile değiştirilir.
Günümüzde günlük veya 15 günde bir değiştirilmesi gereken lenslerde vardır.
Bazı renkli lensler 3-6 ay kadar kullanılabilmektedir.
Lens ne kadar süre takılır?
Lensler kullanım şamasında günlük ,haftalık veya aylık olarak gece gündüz çıkarmadan takılabilir.
Yeni lenslerle değişim tiplerine göre günlük 2 haftalık veya aylık olarak gerçekleşmektedir.
Lens açıldıktan sonra kullanım süresi nedir?
Son kullanım tarihlerine kadar blister içinde açılmadan saklanabilir ve istenildiğinde kullanılabilir.
Açıldıktan sonra kullanım önerisine göre günlük olanlar göze takılır gün sonu saklanmadan atılır ertesi gün yenisi takılır.
2 haftalık kullanımlı olanlar her gün veya haftalık kullanımla 15 gün sonra atılır yenisiyle değiştirilir.
Lens kabında uygun solüsyonda saklanan lensler kullanılmadığı sürece bozulmaz ,kullandıkça süreleri dolar.
Aylık kullanımlı olanlar aynı şekilde günlük veya haftalık veya tavsiyeye göre aylık devamlı kullanımdan sonra atılır,yenisiyle değişir.
Lens için yaş sınırı nedir?
İleri yaşlar için bir sınır yoktur ancak günümüzde 16 yaş sonrası lens kullanılması önerilmektedir.
Lens için reçete gerekli mi?
Kesinlikle gerekmektedir çünkü gözün derecesi,temel eğrisi ve çapı göz doktoru hariç kimse tarafından bulunamaz
Lens yazdırmak ne demektir?
Lens almak için reçeteye ihtiyacınız vardır.Yazılan reçeteler 1 sene için geçerlidir.
1 sene sonra tekrar göz doktorunuza başvurarak yeni muayeneyle reçetenizi almanız gerekir.(Zaten refraksiyon kusurlarında aksi söylenmedikçe senede 1 kontrol gerekir)
Lens takmak doğru mu?
Günümüzde çekinilen bir konu olan kontak lens kullanımı gün geçtikçe daha geniş yaş aralıklarında ve hemen hemen tüm çeşitteki refraksiyon kusurlarında ,kozmetik olarak veya sahne sanatlarında efekt olarak da kullanılmaktadır.
Kimi otoriteler kontak lens kullanımı yaşının en erken 12 yaşına kadar çekilebileceğinde hemfikirdir.
Gözlüğe göre lens seçimi olur mu?
Gölüğe göre lens seçimi diye bir şey yoktur.
Göz bozukluğunuza bağlı olarak miyopi,hipermetropi,astigmat ve presbiopi için lens seçenekleri vardır.
Lensler kaç dereceye kadar üretiliyor?
Şu anda üretilen lensler miyop ve hipermetrop için 20 dereceye kadar astigmatlı gözlerde 5.25 dereceye kadar üretilmektedir.
Bazı firmalar hastaların gözü uygunsa daha yüksek dereceler de kişiye göre lensler üretebilmektedir.
Lens mi gözlük mü?
Kişilerin göz bozukluklarında doktor tavsiyesine göre gözlük yerine lens önerilebilmektedir.
Bu tamamen ihtiyaca ve kişinin isteğine göre değişir.
Yüksek derecelerde miyoplar gözlük taktığında nesneleri küçük olarak netleştirirken lens kullanan yüksek miyop hastalar her şeyi kendi boyutlarında görür.
Aynı şekilde yüksek hipermetrop hastalar da nesneleri gözlükle netleştirirken büyük görürler ama lens kullanımında bu nesneler kendi boyutlarındadır.
Yağmurlu havalarda gözlükte oluşan görmeyi engelleyen damlacıklar lenste oluşmayacak ayrıca bakış pozisyonuna göre uç noktalara bakmak gerektiğinde gözlük alanından çıkan nesneler bulanıklaşırken lenste bu mümkün değildir.
Hareketli hayat yaşayanlar ve spor yapanlar içinde gözlük yerine lens kullanımı daha uygundur.
Lens mi lazer mi?
Sonuçta refraksiyon cerrahileri bir tercih meselesidir.Kişinin göz bozukluğu devam edecekse operasyon olsa bile ilerde yinede göz bozuklukları olabilir.Sonuçta basit görünse de bir operasyondur ve gözün anatomik yapısında cerrahi bir temasla değişiklik yapılmaktadır.
Eğer refraksiyon kusuru tipi ve kornea kalınlığı uygunsa lazer operasyonu gözlükten kurtulmak için iyi bir seçenektir.
Ancak uygun olmayan kusur çoktur.Bu kişiler gözlük altrenatifi olarak lens kullanabilirler.
Aynı şekilde bir operasyon riski tercih etmeyenler içinde kontakt lens iyi bir seçimdir.
Lens mi pahalı gözlük mü?
Çoğunlukla lens kullanımı gözlük kullanımına göre daha ucuzdur.
Ama bizim önerdiğimiz gözü bozuk olan kişilerin ayrıca gözlük sahibi olmasıdır.Çünkü herhangi bir nedenle lens kullanılamadığında başvurulacak bir alternatif olması gerekir.
Lens gözlüğe alternatif midir?
Lens kullanımını kişi isterse ve göz doktoru uygun bulursa göz bozukluğu tedavisinde iyi bir alternatif olarak düşünüyoruz.
Gözlüğün ve kontak lens kullanımının birbirlerinden birçok farklı üstünlükleri vardır.
Göz doktoru kontrolünde kullanılan bir lens gözlüğe tabi ki de alternatiftir.
Lens fiyatları numaraya göre değişir mi?
Lens fiyatları seçilen lens marka ve tipine göre değişir.Dereceye göre fiyatta değişiklik olmaz
20 derce neyse 0.50 derecede aynı fiyattır.
Böyle bir şey yok markaya ve türe göre fiyat değişiklikleri vardır.
Eczanede lens olur mu?
Kontak lensler doktor reçetesi ile sadece optik mağazalarda ve iştiraklerinde satılmaktadır.Eczanelerde satılmamaktadır.Ancak lens bakım ve temizleme solüsyonları optik mağazaları hariç eczanelerde de satılmaktadır.
Lens yırtılırsa ne olur?
Kontak lensler çoğunlukla gözden çıkarılırken zarar görebilir.Bu zarar daha çok lensin kenar konturları üzerinde olur.Bu yırtıklar önce mikroskopik olur ,zamanla büyük yırtılmalar olur.Göz için bir zararı yoktur,batışma olduğunda ve lensin yırtıldığı fark edildiğinde hemen çıkarılır ve yenisiyle değiştirilir.
Yoğun batışma var ,lens yırtık ve göz tahriş olmuşsa 1-2 gün lens takmayıp gözü dinlendirmekte fayda vardır.
Lens çizilirse ne olur?
Günümüzde kullanılan yumuşak lenslerde çizilme diye bir şey söz konusu değildir.
Sert lenslerde mümkündür.Ufak yüzeysel çizikler önemli değildir.Derinleştikçe ve sayısı arttıkça lensin değiştirilmesi gerekmektedir.
Tek göze lens takmak olur mu?
Zorunlu olmadıkça takılmamalı
Diğer göz bozuksa ve tek gözde lens olduğu için netleşme olduğunda beyindeki görme merkezindeki çarprazlaşma da oluşan görüntüler farklı olacağından baş ağrısı olabilir.
Göz bozukluğunun seyrine kısa takmalarda zarar gelmez
Ama tek göz bozuk diğer göz değil veya görmüyorsa bu gibi hallerde lens kullanımında hiçbir sakınca yoktur.
Lens takmadan önce yapılması gerekenler nelerdir?
Eller iyice su ve sabunla yıkanmalı,kağıt havlu veya tüy bırakmayacak havlu ile kurulanmalı
Gözlerde makyaj olmamalı
Ayna karşısında ve önümüzde temiz bir yüzey olması uygundur.
Yanımızda lens solüsyonu olmalı,başarılı olamadığımızda lens solüsyonla durulanıp tekrar takış denenmelidir.
Doğru lens kullanımı nasıl olmalıdır?
Doktor reçetesine göre uygun bulunan lensler doktorunda tavsiyesine göre uygun zamanda kullanılmalı,doğru zamanda yensiyle değiştirilmeli ve bakımları doğru yapılmalıdır.
Lensi saklayacağınız ve temizleyeceğiniz materyaller sınırlıdır.Bunlar lensler için özel olarak üretilmiş lens solüsyonlarıdır.Kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılmalıdırlar.
Lens taktıktan sonra batma neden olur?
Bunun nedenleri çeşitlidir
1.O tarafa takılan lensin derecesi eğimi veya çapı uygun değildir
2.O gözde enfeksiyon veya enflamsyon başlıyordur
3.Lens takarken özellikle sol gözde zorlanma olur ve tahriş olmuştur.
4.Lens iyi oturmadığı için düşmüş veya üst kapağın altına kaçmış olabilir.
Lens taktıktan sonra baş ağrısı neden olur?
Başağrısı olursa genelde nedeni
1.Lens takarken gözün ve etrafındaki şakak kasları dahil kasların aşırı kasılmaları sonucu oluşabilir( yani takmakta zorlanma).
2.Lensin derecesi göze uygun değildir
Lens taktıktan sonra gözde yanma neden olur ne yapılabilir?
Bunun nedenleri çeşitlidir
1.Takar takmaz yanma olduğunda genelde neden solüsyondur,çıkarıp bolca yıkama sonrası yeniden takılır hala yanma varsa solüsyon değiştirilmelidir.
2.Gözde bir enfeksiyon veya enflamasyon başlayacaktır.
3.Makyaj malzemesi araya karışmıştır,çıkarıp yeniden takılmalı
4.Lensin veya solüsyonun günü geçmiştir
5.Lens göz için uyumlu değildir.Uzmana başvurulmalı
Lens çıkardıktan sonra batma nasıl geçer?
Lense bağlı bir problemse hemen veya zamanla geçecektir.
Nedeni göz rahatsızlığına bağlıysa tedavi gerekecektir.Ama önce yapılması gereken zamanla azalan batışma olduğunda beklemek,hiç şiddeti azalmayan batışmada uzman başvurmaktır.
Lens takmama rağmen göremiyorum nedeni ne olabilir?
Bunun birkaç nedeni olabilir
1.Lensin derecesi yanlış hesaplanmıştır
2.Lens korneaya doğru oturmuyordur( yanlış eğri ve çap hesaplama).
3.Göz rahatsızlığından dolayı lens göze doğru oturmuyor veya çabuk kirleniyordur.
Bazen bazı kişilerdeki gözyaşı kimyasalları anlam verilemez şekilde lensi bozmakta,kirletmektedir.Başka marka ile değiştirildiğin de düzelmeler olmaktadır.Bunu da hesaba katmak gerekir.
Lens gözde eridi kör oldu!
Öyle bir şey mümkün olamaz,gözdeki şiddetli enfeksiyon durumunda lens çapaklanma ile çıkmış ve durum ilerlemiş hastada doktora geç müracaat etmiş ve olay gerçekleşmiş olabilir.
Lens gözümde kayboldu!
Lensin gözde kaybolması söz konusu değildir.Bunun iki nedeni vardır.
1.Lensin gözden düşmesi ve kişinin fark etmemesi sonucu çıkarmaya kalktığında başarılı olamaması.Kişi lensin gözde kaybolduğunu zannedebilir (tek gözünü kapattığında bulanık görmesi göz bozukluğu için verilen lenslerde lensin olup,olmadığının anlaşılmasında belirleyici olabilir)
2.Lensin gözdeyken katlanması veya birkaç parçaya ayrılması,korkulacak bir durum değildir.
Lens katlandığında göz kapağının altına kaçar( anatomik olarak daha geriye gidemez çünkü kapakaltı güdüktür ve ters dönerek konjonktiva tabakası ile devam eder)
Lens parçalandığında parçası göz kapağının altına kaçabilir.Çıkarmak çok kolaydır.
Lens taktı kör oldu!
Lens kullanırken çok az da olsa böyle bir tehlike vardır.Ancak bunun olması için kişinin çok duyarsız olması ve durum çok ilerlediğinde doktoruna gerekir.Nedeni göz enfeksiyonlarıdır.
Bunun olması için tablo başladıktan sonra kişinin inatla lens takmaya devam etmesi ve çok geç bir dönemde yardım alması söz konusudur.
Lens kullanırken en ufak bir enfeksiyon belirtisi( çapaklanma,kanlanma,batışma) olduğunda 1-2 gün lens takmamak bile ilaç kullanmadan çoğunlukla iyileşmeyi sağlar.
Lens hareli mi haresiz mi?
Renkli kontak lenslerde kullanıcıların beğenilerine göre çeşitli özellikte renkli lensler üretilmektedir.Gözlerin genelde doğal bir renk alması istendiğinde hareli lensler seçilir.Daha iddialı ve dikkat çekici lensler seçilmek istediğinde haresiz lensler tercih edilir.
Hareli renkli lenslerde lensin renk işlenmiş tabakaları üç aşamalıdır.En içte ve dışta geçişli halka şeklinde renk işlenmiştir.
Doğru lens rengi seçimi nasıl olur?
Doğru lens rengi seçimi kişiye kalmıştır.Zevkler ve renkler tartışılmaz.Ancak genel geçer kural lens rengi seçerken tabandaki göz rengi,ten ve saç rengi dikkate alınır.
Örneğin koyu tenli ,koyu saçlı insanlarda yeşil ve gri tonları,açık tenli ,açık renk saçlı insanlarda yeşil ve mavi tonları uygun olacaktır.Tabandaki gözün rengi ne kadar koyu ise seçilen lensin katalogdaki görüntüsüne o kadar fazla yaklaşılabilir.
Tene göre nasıl lens rengi seçmeli?
Renkli lenslerde koyu tenlilerde yeşil ve gri tonları,açık tenlilerde mavi ve yeşil tonları daha iyi durur.
Saydam lens gözde belli olur mu?
Çoğunlukla saydam lensler gözde pek belli olmaz ama bazı dikkatli gözler kornea dışına taşan saydam kısmının konturlarını görerek lensi fark edebilirler.Ama bunun olması için bireylerin birbirlerine 1 metreden yakın durması ve dikkatli incelemesi gerekir.Normal sosyal mesafede bu sınırlar pek aşılmadığı ve dikkatler başka yönlerde olduğu için çoğunlukla fark edilmeleri çok zor olmaktadır.
Renkli ve kozmetik lensler genellikle belli olur,ancak tabandaki renk ten ve saç uyumu ile özellikle hareli lenslerin fark edilmesi bazen lens profosyonelleri tarafından bile zor olmaktadır.
Önce lens mi makyaj mı?
Lensleri takarken gözde makyaj olmamalı,taktıktan sonra yapılmalı.Nedeni makyaj malzemeleri araya karışıp rahatsızlık verebilme ihtimalidir.
Lensleri çıkarmadan önce makyaj silinmeli,çıkarırken araya karışabilir.
Lens solüsyonu başka ne işe yarar?
Lens solusyonları genelede dezenfeksiyon ve lensi nemli tutup saklamak amaçlı üretilmektedir.Başka amaçla kullanılması beklenmez.Bazen göz doktorlarının tavsiyesi ile de gözde lens varken nemlenmesi için,tahrişi önlemede göze damlatılması önerilebilir.Devamlı bu şekilde kullanılması doğal göz yaşının yapısını bozabilir.Tavsiye edilmez.
Lens suyum yok ne yapmalıyım?
Pek önerebileceğimiz bir durum değildir.En kötü saf su veya serum fizyolojik bulunup konulabilir ama ertesi gün takılmadan solusyona konulmalı biraz bekledikten sonra kullanılmalıdır.Kısa zamanda yenisiyle değiştirilmelidir.
Lens kabım yok ne yapabilirim?
lens kabım yok ne yapabilirim?
Önerebileceğimiz bir durum değildir.Temiz bir kap bulunursa solusyon varsa konabilir,solusyon yoksa doğru değil ama saf su,serum fizyolojik belki kabul edilebilir.
Lens neye konulur?
Lensler kullanmadığımız zamanlarda lens kabına uygun solüsyonlar içine konarak saklanmalıdır.
Lens kuruduktan sonra kullanılır mı?
Acil durumda solüsyona konulduğunda kendine gelir,ancak yapısı bozulduğundan ertesi gün değiştirilmelidir.
Lens için göz yaşı damlası var mı?
Kulanılması gereken bir damla yoktur.Günümüzde lensin kayganlaştırılması ve nemlenmesi için üretilmiş damlalar üretilmektedir.Kuru göz hastalarında da kullanılan bazı damlalar lens kullanan hastalarda da kullanılabilir.Her göz damlası lens gözdeyken kullanmak için uygun değildir.Göz doktorunun tavsiyesine göre ve koruyucu içermeyen damlalar kullanılmalıdır.
Lens ile beraber göz damlası kullanılabilir mi?
Lens ile beraber kullanılan göz damlaları mevcuttur ancak bunlar bazı zorunluluk hallerinde kullanılır.Yoksa herhangi bir damlaya gerek yoktur.
Genellikle doktor tavsiyesi ile içinde prezervan içermeyen özellikle suni gözyaşı damlalar kullanılabilir.
Zorunluluk hallerinde herhangi bir damla kullanmak gerekirse tehlikeli bir durum olmaz ancak lenslerde erken bozulma olur.
Lens mi ne demek?
Göz bozukluklarında gözlük yerine,uygun gözlerde gözlükten kurtulmanın en kolay yolu lens kullanımıdır.
Lensler plastik polimeri veya benzer materyallerden yapılan göze temas eden gözle barışık göz bozukluklarında kırıcı unsur veya kozmetik olarak ta kullanılan optik araçlardır.
Lens almadan önce ne yapmalıyım?
Öncelikle göz doktorunuza başvurup gözünüz uygunsa kontak lens reçetesi almalısınız
Daha sonra bir optik mağaza veya iştiraklerine başvurup reçetenizle beraber uygun lensi satın almalısınız.