Lenslerin tersi düzü nasıl anlaşılır?

Tarih: 04.03.2021 15:13
Lenslerin tersi düzü nasıl anlaşılır?
Lensin tersi ile düzünü ayırt etmekte zorlanıyor musunuz? O zaman bu yazımız tam size göre..
Lenslerin tersi düzü nasıl anlaşılır?

Yumuşak kontak lenslerinizin tersi-düzünü (içten dışa olup olmadığını) anlamak zor olabilir çünkü son derece ince ve çok esnektirler. Deneyimli kontakt lens kullanıcıları bile sorun yaşarlar.

Anlamanın yolları
Yöntem 1: Yandan Görünüm
Kontakt lensi, lensin kenarı yukarı bakacak şekilde işaret parmağınızın ucuna yerleştirin. Ardından, merceğe yandan bakabilmek için parmağınızı doğrudan gözlerinizin önünde tutun.
Lensiniz, kenarı tamamen dik olacak şekilde mükemmel bir fincan şekli oluşturuyorsa, lens doğru yönündedir ve gözünüze yerleştirilmeye hazırdır. Kenarda belirgin bir dışa doğru bükülme varsa (ağızlı bir çorba kasesi gibi), lensler terstir.

Yöntem 2: "Tako Testi"
Kontakt lensi başparmağınız ve işaret parmağınızın uçları arasına yerleştirin ve kenarın tamamı serbest kalacak şekilde merkeze yakın bir yerden kavrayın. Lensi, sanki ikiye katlayacakmışsınız gibi hafifçe sıkın.
Merceğin kenarı yukarı bakıyorsa (sert kabuklu bir takoya benzer), mercek düz yönlüdür. Kenar dışa doğru eğilirse (başparmağınıza ve parmağınıza doğru), lens terstir.

Yöntem 3: Kenar Tonunu Kontrol Edin
Merceğin kenarına kadar uzanan bir kullanım rengine sahip lensler takarsanız, merceği parmak ucunuzun üzerine yerleştirin (yukarıdaki Yöntem 1'de olduğu gibi) ve kenarına yukarıdan bakın.
Lens kenarındaki kullanım tonunun rengi çok mavi (veya tona bağlı olarak yeşil) görünüyorsa, lens doğru,düz yönlendirilmiştir. Renk soluk veya soluk görünüyorsa, lens muhtemelen ters çevrilmiştir.

Yöntem 4: Lazer İşaretlerini Arayın
Bazı kontakt lenslerde, kontağınızın içten dışa olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacak bir lazer işaret bulunur. Örneğin, bir markanın lensin kenarına yakın bir "123" lazer işareti vardır.
Lensin dış yüzeyine yandan bakın:
  • "123" normal olarak görünürse, lens doğru yönlendirilmiştir ve gözünüze yerleştirilmeye hazırdır.
  • "123" geriye dönükse, kontak ters çevrilmiştir.
İlk başta lazer işaretini görmezseniz, tüm yüzeyini kontrol ettiğinizden emin olmak için merceği parmak ucunuzla çevirin.

Endişelenmeyin - ters takarsanız gözünüze veya kontakt lensinize zarar vermezsiniz.
Çoğu durumda, bir kontakt lensin içten dışa olup olmadığını hemen anlayabilirsiniz. Tipik olarak, lensler  rahatsızlık hissettirecek ve göz kırptığınızda çok fazla hareket edecektir. Ayrıca gözünüz dışarı atabilir.
Böyle bir durumda lensi çıkarın, çok amaçlı kontak lens solüsyonuyla durulayın ve ardından lensin tekrar gözünüze takmadan önce doğru şekilde yönlendirildiğinden emin olmak için yukarıdaki yöntemlerden birini seçin.
 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...