Lens parametreleri nelerdir? Lensler kaç milimdir?

Tarih: 10.03.2021 14:59
Lens parametreleri nelerdir? Lensler kaç milimdir?
Uygun lens genel olarak 3 parametreden oluşur..
Kontakt lensleri tarif ederken kullanılan değerler ve kısaltmalar nelerdir?

Genel olarak lensler 3 parametreden oluşur
1.Temel Eğri
Lensin yarım küre olan eğiminin çapıdır.Lensi bir çemberin kenarının bir kısmı olarak düşünün,temel eğride o büyük çemberin çapını ifade eder.Bu çap genelde yumuşak lenslerde 8,30 ila 9.00 arasındadır.

2.Çap
Genelde reçetelerde İngilizce diameter kelimesinin  kısaltılmışı DIA olarak geçer.İnsan gözünün çapı 11-1,50 mm.dir.Lensin bu çapı tamamen örtmesi ve en azından 1-2 mm taşması gerekir.Lenslerin çapları da o yüzden 13.80 ila 14.50 mm.arasında olur.

3.Refraksiyon kusurunu(göz bozukluğu) düzelten güç kısmı.Genelde miyop ve hipermetrop için SPH (sferik),POWR(power) ile ifade edilen parametredir.Astigmatik göz kusurunda CYL(silindirik) ve astigmatın eğriliğini düzelten açı aksı AKS olarak ifade edilir.
Birde yaşlılığa bağlı göz bozukluğu olan presbiopide yakına ilave edilecek derece ADD olarak reçetede yer bulur.

Lensler kaç derecelere kadar üretilir.

Günümüzde kontak lensler plastik polimerlerden, hidojel veya silikon hidrojel olarak çeşitli şekillerde ve materyallerde seri olarak üretilirler.
Myop ve hipermetroplarda 20 derecelere kadar ,astigmatik kusurlarda silindirik dereceleri 5.25 derecelere kadar üretilmektedir.
Bu derecelerein üzerindeki kusurlarda ,lens üretici firmalar Göz Doktorunun tavsiyesi ve reçetesine göre kişiye özel üretimlerde yapmaktadır.



 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...